Proč je Velká Británie zemí čaje?
Proč se říká, že Velká Británie je zemí čaje, když na britských ostrovech žádný čaj neroste? Prozkoumejte souvislosti mezi více než sto let starými obrazy či fotografiemi a opravte turistického průvodce.
Proč se říká, že Velká Británie je zemí čaje, když na britských ostrovech žádný čaj neroste? Prozkoumejte souvislosti mezi více než sto let starými obrazy či fotografiemi a opravte turistického průvodce.
Nikdo nedělá čaj tak dobře jako Britové - tady to není jen tradice, ale přímo náboženství. Chcete-li si vychutnat ten nejlepší, zamiřte do některé z kaváren, například do Huffkins (str. 143), nebo do venkovského hotýlku, kde se podávají klasické odpolední svačiny - v podobě hostiny pro labužníky s koláčky, sendviči a konvicí čaje, pochopitelně sypaného. Typický anglický nápoj se popíjí po malých doušcích z čínských čajových šálků. Ještě lepší je, že každá oblast má svou vlastní, lehce odlišnou verzi.
Neil Wilson a kol.: Poznáváme - Velká Británie: prožijte to nejlepší z Velké Británie, Praha, 2015
James Tissot: Čaj, 1872. Zdroj: Wikimedia Commons
Produkce čaje na Cejlonu, rytina plantážního hospodářství na dnešní Srí Lance, 1888. Zdroj: Alamy Stock Photo
Překlad popisek: 1 - Plantážník a sazeč, 2 - Kontrola docházky na pozemku firmy Blackstone, oblast Ambegamowa, 3 - Prořezávání, 4 - Sběr, 5 - Válcování, 6 - Drcení, 7 - Fermentace, 8 - Sušení, 9 - Skládání a třídění, 10 - Skládání na hromadu, 11 - Balení, 12 - Odesílání, 13 - Na nádraží
Produkce čaje na Cejlonu, rytina plantážního hospodářství na dnešní Srí Lance, 1888. Zdroj: Alamy Stock Photo
Překlad popisek: 1 - Plantážník a sazeč, 2 - Kontrola docházky na pozemku firmy Blackstone, oblast Ambegamowa, 3 - Prořezávání, 4 - Sběr, 5 - Válcování, 6 - Drcení, 7 - Fermentace, 8 - Sušení, 9 - Skládání a třídění, 10 - Skládání na hromadu, 11 - Balení, 12 - Odesílání, 13 - Na nádraží
Projekt vznikl díky grantu Technologické agentury ČR